Stylism

Traditionellt har stylistens arbete kunnat jämföras med det som inom konst- och museivärlden utförs av en curator. Men stylisten arbetar företrädesvis med att välja ut kläder och accessoarer för modefotograferingar för antingen redaktionella eller kommersiella sammanhang. Exempel på uppdrag kan vara reklamkampanjer eller ett reportage i modetidningar. I och med framväxande live shopping vi ser idag finns nya jobbsammanhang inom stylism.

För att producera innehåll för live shopping krävs egentligen inte mycket mer än en smartphone med inbyggd kamera och tillgång till en dator. För ett riktigt proffsigt resultat är det naturligtvis både lämpligt och vanligt att använda sig av en studio med tekniskt kunnig personal. Att också ha tillgång till en stylist utgör ofta pricken över i:et för hela produktionen.

Precis som nämndes inledningsvis så är stylism intimt förknippat med att välja ut kläder, som inte bara är snygga, utan också passar tillsammans. I synnerhet gäller att det ska se intressant eller unikt ut i bild, både i stillbild och film.

Stylisten behöver dock inte bara ha till uppgift att styla modellen eller modellerna som visar upp de kläder som produktionen rör. Det är lika vanligt att den eller de personer som fungerar som programledare stylas för att harmonisera med det övriga innehållet eller ”gå genom rutan”.

Det finns idag stylister som är specialiserade inom en lång rad andra fält än kläder och mode. Många stylister jobbar med att exempelvis styla produktioner inom mat. Detta är en alldeles särskilt svår balansakt, eftersom det är en riktig utmaning att få något som är tillagat att se aptitligt och attraktivt ut under en hel inspelning eller fotograferingsdag.

Idag kan man utbilda sig till stylist på gymnasiets hantverksprogram, men det är ännu vanligt att stylister hamnar i branschen tack vare sin egen stilkänsla kombinerad med en bakgrund inom en lämplig bransch.

De flesta stylister är frilansare och väljs ofta av uppdragsgivare just för att stylistens personliga stilkänsla matchar det som produktionen ska förmedla. Så var hittar man då en stylist till en produktion? Samma typ av agenturer som företräder fotografer och makeupartister har ofta stylister i sitt stall.

Leave a Reply

mts_cool