Stylism i mode-, film- och musikbranschenStylism inom nöjesbranschen och underhållningsbranschen är stort och betydelsefullt. Stylist är ett viktigt yrke inom nöjesbranschens olika områden, och har man väl tagit sig in på de större arenorna så finns det många högt skattade uppdrag att ta sig an. De stylister som lyckas skaffa sig ett bra rykte och har rätt kontakter får jobba med större kändisar inför olika typer av evenemang och inspelningar. Alla större, och även mindre, evenemang inom modebranschen, filmbranschen och musikbranschen kräver någon form av stylism. Personer som arbetar med att styla artister och skådespelare så att de är representativa för den roll de har.

A young woman with cosmetic enhancements having makeup appliedhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/805036.jpg

Även i Sverige finns det en efterfrågan på stylister. Den svenska modebranschen kan tyckas liten i jämförelse med den internationella, men faktum är att omsättningen uppgår till flera miljarder kronor varje år. Det skriver Tillväxtverket i en rapport. Som exempel nämns omsättning år 2014 vilken uppgick till hela 264 miljarder kronor! Summan innefattar förstås inte bara delen för stylism, men det är ändå en talande bild över att branschen är större än man kan tro i Sverige. Med de siffrorna kan man ana det behov av kringtjänster i branschen, exempelvis stylismen.

Inom filmbranschen är stylisterna oerhört viktiga. Liksom de flesta andra yrkestitlar jobbar man i regel alltid som frilansare, enligt Driva eget som beskriver filmbranschen och de som jobbar med den. Sminkörer och andra stylist-relaterade yrkestitlar inom filmbranschen behöver ha ett bra kontaktnät, rätt personlighet och givetvis vara bra på det man gör. Som stylist förhandlar man i allmänhet själv om vilket arvode man ska ha för sina uppdrag. De högt ansedda stylisterna som jobbar med de stora kändisarna är högt betalda inom sin bransch.

Även inom musikbranschen är stylisterna verksamma. Stylisten hjälper artister att se bra ut och vara rätt klädd inför exempelvis liveframträdande, inspelningar av musikvideos, intervjuer och fotograferingar av olika slag. Man kan konstatera att utseendet är viktigt inom nöjes- och underhållningsbranschen. Ser man inte ut på rätt sätt så kommer man inte att nå framgång. Därför har stylisterna en mycket stor roll att spela inom såväl modebranschen som film- och musikbranschen.

Leave a Reply

mts_cool