Klä om dina möbler för en ny stil

Att hitta en ny stil för sitt hem behöver inte innebära stora kostnader om du tänker till lite extra. Ofta räcker det med några färgklickar här och var och några smådetaljer för att piffa upp sina rum. Ytterligare ett knep för att få in nya energier i hemmet, är att klä om sina möbler i något fräsigt tyg eller helt enkelt köpa ett nytt överdrag, helt färdigsytt samtidigt som du kanske väljer att möblera om eller dylikt. Att lämna in sina möbler på omklädning kan vara ganska dyrt men ett enkelt överdrag som Ikea ektorp klädsel för soffor, kan göra rena underverket för gamla soffor som har sett bättre dagar, utan att du behöver kosta på dig en massa verktyg. Du slipper köpa ny soffa, men ändå ser det ut som om du hade gjort det. Perfekt, inte sant? Ge dina möblers gamla själ lite nytt liv.

Att klä om sina möbler själv

Du som både är händig och kan hantera en symaskin, kan göra det ännu billigare för dig genom att helt enkelt skapa ny klädsel för dina möbler på egen hand. Detta är egentligen inte så svårt som det låter. Det du behöver är eventuellt mönsterpapper, tyg, en symaskin och tråd, samt hammare och nubb.

I vissa fall måste du rita om mönstret för din nya möbelklädsel. Det gör du bäst genom att antingen ta transparent mönsterpapper och lägga det ovanpå möblernas sömmar och rita av dem. Glöm dock inte att lägga till ca 1,5 cm sömsmån. Detta är enklare när du ska klä om kuddar och dynor och lättare föremål. I många fall kan du även klippa bort det gamla tyget och klippa isär delarna och använda dem som mönsterbitar.

Om du har en vanlig stol eller pall och bara vill klä om sittdelen, räcker det med en tygbit som motsvarar stolens dyna och lite extra, samt en hammare och nubb eller fästpistol. När tyget sedan är monterat klipper du bara bort det överflödiga tyget på undersidan.

Kontrollera möbelns skick innan du klär om den

Det är viktigt att du ser över skicket på möbeln du åtagit dig att klä om innan du förser den med en ny outfit. Det vore ju tråkigt om du lagt ned all möda på att få till en vacker stol eller soffa och efter ett par sittningar ramlar den itu…

Kontrollera att trädelar inte sitter löst, att stoppningen är någorlunda hel och att allt sitter på sin plats samt att möbeln i sig inte är alltför sunkig.

Vid svåra arbeten – vänd dig till en tapetserare

Om du har riktigt svåra utmaningar framför dig bör du vända dig till en erfaren tapetserare. Gå till flera stycken möbeltapetserare för att jämföra priser och dylikt. Detta kan kosta en slant men är värt det i slutändan om din möbel är riktigt gammal eller komplicerad att klä om.

Leave a Reply

mts_cool