Styla väggarna med konst

Få saker bidrar så mycket till att skapa ett personligt och välkomnande hem som konst på väggarna. Dels för att kala väggar kan ge ett kallt intryck, varför det är bra att fylla dem med något, dels för att originalkonst som hemägaren har valt ut personligen efter sin egen smak blir en slags reflektion av henne eller honom själv (eller dem själva).

Att just välja konst efter sin egen smak är nämligen det vanligaste tipset som konstexperter ger till nybörjare som ska börja ge sig in i konstvärlden. Om man inte besitter konstkunskaper som har utvecklats under åratals studier är det nästintill omöjligt att avgöra vilka konstverk som är en ”bra investering” och kan bli värdefulla i framtiden. Det bästa man kan göra när man köper konst, för att det alltid ska bli en bra investering, är därför att köpa konst som man faktiskt tycker om, och vill ha på väggarna hemma.art-1868562_960_720

När man väl har hittat ett eller flera konstverk som man tycker om och vill sätta upp i sitt hem, kommer nästa steg, nämligen placeringen. För att konstverken ska komma till sin fulla rätt gäller det att man placerar dem strategiskt på väggen, inte bara i förhållande till väggen i sig, utan också i förhållande till varandra. Ett vanligt misstag som många gör är att de hänger tavlorna för högt. Som tumregel brukar sägas att man ska hänga tavlorna i ögonhöjd – då kommer man att kunna njuta av dem till fullo. När det gäller storleken på väggen och tavlan finns också en huvudregel, som säger att små konstverk ska hänga på mindre ytor, medan stora konstverk ska hänga på en stor vägg för att få det utrymme de behöver. Om man hänger flera konstverk tillsammans på samma vägg brukar man säga att man ska hänga stora konstverk över mindre konstverk, och att mörka tavlor ska hängas över ljusa tavlor. Regler är ju dock till för att brytas, och till syvende och sist är det du själv som bestämmer hur du vill ha det i ditt hem. Om du har en liten tavla med ett motiv som du tycker är tillräckligt starkt för att det ska kunna vara blickpunkten på en stor vägg, är det bara att hänga en liten tavla på en stor vägg. Du bestämmer!

Leave a Reply

mts_cool